ما در حال برگزاری دوره آموزش هدف گذاری بودیم، به مسئله بسیار جالبی بر خوردیم و اون هم این موضوع بود که افراد ۱۸ قدم عملی تبدیل آرزو به واقعیت که در اختیار داشتن رو اجرا نمی کردن. هر کسی آرزوی خودش رو وارد این ریل می کرد به راحتی می تونست مثل شرکت کننده هایی که تونستن درآمد خودشون رو از ماهی ۲۰ میلیون تومن به ۲۳۰ میلیون تومن افزایش بدن فقط تو ۶ ماه اما افرادی هم بودن که اصلا این کار رو انجام نمی دادن. این موضوع باعث شد ما تحقیق جدیدی با بچه های گروه تحقیقاتی مهرداد حیدری انجام بدیم و به این نکته دست پیدا کنیم که افرادی که به سمت موفقیت حرکت نمی کنن به این دلیله که از موفقیت می ترسند. تا انتهای این محتوا همراه من باشید تا به شما دقیق این موضوع رو توضیح بدم و راهکارش رو براتون مشخص کنم.
آنچه در این مقاله میخوانید
ابتدا ببینیم ترس از موفقیت چیست؟
ترس از موفقیت، وقتی اتفاق می افتد که شما ترس مداومی از موفق شدن دارید، به گونهای که شاید ناخواسته و سهواً به خود تخریبگری بپردازید. البته بدین معنا نیست که فکر کنید شما نمیتوانید موفق شوید. به احتمال زیاد ترس شما ناشی از تغییراتی است که در زمان اوج ایجاد میشوند. برای مثال:
- ترس از واکنش (حسادت یا تهدید) دیگران
- شاید موفقیت تغییرتان دهد، اما نه از جهات خوب.
- ترس از دانستن و به تبع آن ،قبول مسئولیتهای جدید
- ممکن است دیگران فکر کنند دارید از خود تعریف میکنید.
- احتمال دارد موفق شدن آن طور که فکرش را میکردید نبوده باشد.
- با دستاوردهایی که کسب کردید، شاید همسالانتان را از خود برانید.
- موفقیت عمومی میتواند منجر به انزوای اجتماعی و احساسی شود.
- ترس از اصیل نبودن و خود را شایستهی دستیابی به موفقیت ندانستن
- ترس از رسیدن به سقف تواناییها و آگاهی از اینکه قادر به انجام بسیاری از کارها نیست
- ترس از دست دادن جایگاه فعلی به دلیل خواری ناشی از ناکامی احتمالی در مسیر موفقیت
- ممکن است توجهات زیادی به خود جلب کنید، اما خجالتی یا درونگرا باشید و از مرکز توجه بودن معذب شوید.
- ترس از سرخوردگی (یعنی فرد از اینکه توانایی لازم برای حفظ موفقیت کسبشده را نداشته باشد یا موفقیت موردنظر به اندازه کافی برایش خوشایند نباشد، نگران است)
تمام موارد بالا بخشی هایی از ترس از موفقیت می باشد که اگر ۵ گزینه در شما صدق می کند شما ترس از موفیت دارید. رفتار بعدی که دارید رو در زیر براتون لیست می کنم. که باعث اصلی رشد نکردن دقیقا همینه.
۹ نشانه ترس از موفقیت رو بررسی می کنیم:
- قادر به پذیرش توانمندیهای خود نیستند.
- نسبت به طرد شدگی و تنها ماندن به شدت حساسند.
- تعیین اهداف کوچک که سطحی بوده و چالش برانگیز نیستند.
- ژست قربانی به خود میگیرند و از موضع ضعف برخورد میکنند.
- اعتماد به نفس ندارند (پیشنهاد ما به شما دیدن دوره اعتماد به نفس)
- تعلل در شروع آنقدر کار را به تعویق میاندازید که فرصت مهیا شده بگذرد و از دست برود.
- برای انجام کارها به طور کامل گرایانه عمل می کنید یعنی تا تمام موارد موجود نباشند شما شروع نمی کنید.
- انرژی روانی مثبت خود را صرف واگویههای منفی بسیار میکنند و ذهنشان را از مسیر پیشرفت منحرف میکنند.
- سوءمصرف مواد و سایر رفتارهای آسیب خویشتن ممکن است منجر به عدم موفقیت شود.دسترسی به موفقیت به آنها احساس گناه می دهد که مبادا جایگاه افراد دیگر را متزلزل کرده باشند.
هر یک از این رفتارها میتوانند شما را از درک تمام پتانسیلهایتان بازدارند. ترس از موفق شدن احتمالاً احساسات ضد و نقیضی در شما ایجاد میکند. طبق تحقیقی در سال ۲۰۰۱ که شرکتکنندگانش ورزشکاران معروف و هنرمندان بودند، احساساتی که دربارهی ترس از موفقیت داشتند را بدین گونه گزارش کردند:
- حس گناه به خاطر مدعی قهرمانی یا موفق شدن در رقابتها
- اضطراب درباره پیشی گرفتن از رکورد شرکتکنندگان قبلی
- فشار درباره دستیابی به بهترین اجرا و عملکرد
۳ راهکار برای غلبه بر ترس از موفقیت
ممکن است تا کنون ده ها جلد کتاب در زمینه اهمال کاری خوانده باشید و یا در سخنرانی های زیادی شرکت کرده باشید. همچنین احتمال دارد شما صفحه های انگیزشی زیادی را دنبال کنید تا بتوانید از این طریق، میل به انجام کار را در خود افزایش دهید. در هر صورت، مطالعه مطلب فعلی می تواند نشان دهنده آن باشد که راهکار های قبل به اندازه کافی مفید نبوده اند.
۱_ بپذیرید که ترس و اضطراب وجود دارد :
وقتی اهمال کاری می کنید، بخشی از وجودتان در حال ترس از ناکامی، شکست و یا برخورد با موانع است. این بخش ممکن است افکار اضطراب زای زیادی مانند اگر موفق نشم چی، نکنه اشتباه کنم، نکنه وقتم تلف بشه و … را به شما تزریق می کند. بهتر است به جای سعی در کنترل این افکار، ترس و اضطراب را به عنوان بخشی از وجودتان بپذیرید.
۲_ اهداف روشن و جزیی تعیین کنید :
ممکن است بگویید بارها و بارها تلاش کرده ام تا پا رو ترس هایم بگذارم و حرکت کنم اما نشده. راه حل چیست : برای غلبه بر ترس ها و حرکت موثر در جهت اهداف، نیازمند مشخص کردن اهداف کاملا روشن و جزیی هستید که در دوره هدف گذاری به صورت کامل در ۱۸ قدم به شما آموزش داده ام. به عنوان مثال لازم است بدانید که برای امروزتان دقیقا چه هدفی دارید و چگونه آن را انجام خواهید داد، مشخص کردن اهداف جزیی به جای اهداف کلی، به شما کمک می کند تا احساس ترس کمتری را تجربه کنید و در مسیر هدفتان قرار بگیرید. در چنین وضعیتی، اهداف کلی و مبهم کارکردی جز تزریق ترس و اضطراب ندارند و بهتر است آن ها را به اهداف کوچک تر خرد کنید.
۳_ به موفقیت های جزیی پاداش دهید :
قانون اساسی پرورش رفتار های مطلوب آن است که رفتاری که پاداش بگیرید، تکرار می شود. بنابراین در پایان هر روز ازخودتان به خاطر کارهایی که انجام دادید، تشکر کنید. می توایند لیستی از روش های کوچک خوشحال کردن خود درست کنید و آن را در پایان هر روز اجرا کنید تا از این طریق، انگیزه بیشتری برای روز بعد داشته باشید.